Hvad er slidgigt?

 

Slidgigt eller artrose (osteoartrose) er en kronisk led-sygdom, der udvikler sig over lang tid, og som rammer næsten os alle med alderen. Den mest udbredte af de over 200 former for gigt er slidgigt og 8 af 10 af os bliver ramt af det når vi har passeret 50 år.

Slidgigt sker ved at brusken i leddet gradvist bliver nedbrudt, samtidig med at ledkapslen bliver fortykket og der bliver skabt mere ledvæske, der fortykker leddet.

Det glatte brusk, der sidder på enden af knoglen i et led har den funktion at overføre og forplante trykket videre til knoglen ved siden af. Ved slidgigt bliver den brusk mere og mere ru i overfladen; senere kan der opstå revner og sprækker i brusken når det bliver tyndere og tyndere. Jo større forandringer i brusken, jo større chance for at der opstår smerter, samt at knoglerne bliver belastet i en grad, der også kan udvikles forandringer i knoglerne omkring leddet.

 

Slidgigt kan ramme alle led, men sætter sig typisk på meget udsatte led, som for eksempel rygsøjlen, hånden eller foden, samt hofte- og knæled.

 

Nogle symptomer på slidgigt kan være ledsmerter, stive og ømme led, samt en knurren eller knasen i leddene.

 

Hvordan føles det at have slidgigt?

 

De tidligst faser af slidgigt viser sig ofte kun som lette smerter og har ikke den store indflydelse på din krop, men de få gener du har med smerter, forværres som forandringerne tager til. Det er i de tidligste stadier at du kan gøre mest for at forebygge de forandringer som slidgigten kan medføre for dit liv med tiden. Jo tidligere du sætter ind imod forandringerne, des bedre bliver resultatet for dig og din krop, når slidgigten for alvor sætter ind.

Hvis du ikke modtager nogen form for behandling, så er en kilde til at leve med slidgigt at holde sig aktivt i gang. De værste smerter er, når du skal i gang med at bevæge dig; når du rejser dig og skal til at gå, når du skal ud af sengen eller når du skal bruge din hånd

Når du har været i gang i et stykke tid, er leddet blevet varmet op og du bliver ikke generet i samme grad.

 

Hvem får slidgigt?

 

Slidgigt er den mest udbredte form for gigt, men der kan være mange grunde at man udvikler slidgigt.

 

Forhold der kan øge risikoen for at udvikle slidgigt:

 

  • Kronisk over- eller fejlbelastning af led (fx ensartet fysisk arbejde, elitesport)

  • Stigende alder

  • Overvægt. (øget vægtbelastning slider på led)

  • Arvelige faktorer (uklar og bliver stadig undersøgt)

  • Tidligere led-skader eller lidelser, eller knoglebrud i området

 

 

Både dine smerter og din livskvalitet kan blive bedre ved at leve et aktivt liv, og ikke mindst have omtanke for det syge led ved den rette behandling.

http://www.sundhedsguiden.dk/da/temaer/alle-temaer/gigt/generelt-om-gigt/slidgigt-(osteoartrose-artrose)/ (07-04-2014)

 

http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/slidgigt.htm (07.04.2014)

 

http://www.gigtforeningen.dk/viden+om+gigt/diagnoser/slidgigt (07-04-2014)

Product added to compare.